GO SEO, conținut principal

Riscul operațional, un aspect extrem de important în afaceri

Riscuri există mereu și sunt peste tot. Ieși în trafic, riști să fii lovit. I-ai un credit, riști să rămâi fără job și să ai penalități. Deschizi o afacere, riști să dai faliment. Riscul operațional este o parte prezentă a activităților comerciale. Reprezintă un mecanism care face posibil ca tot sistemul să funcționeze.

Termen de „risc” nu este sigur. Prin însăși definiția sa, acesta presupune un eveniment posibil și probabil, dar care nu trebuie neapărat să se întâmple. Totuși, atunci când se întâmplă, de cele mai multe ori, efectele evenimentului pot fi neplăcute, chiar presupunând înregistrarea unor pierderi. În timp, afacerile au dezvoltat managementul acestui risc operațional.

Ce este riscul operațional și managementul acestuia?

Riscurile operaționale sunt parte integrantă a activității fiecărei organizații. Riscurile operaționale sunt riscurile de pierdere cauzate de eșecul sistemului sau de erori umane. Pot exista multe lucruri care pot provoca riscul operațional.

Deoarece impactul riscurilor operaționale este sever, devine important să le gestionăm.

Managementul riscului operațional sau ORM este un instrument care ajută la determinarea riscurilor operaționale potențiale și a impacturilor acestora. Ajută la crearea unei proceduri sau metode pas cu pas pentru a face față riscurilor operaționale în orice situație.

Managementul riscului operațional nu este creat în timpul etapei de dezvoltare, dar este dezvoltat în timpul utilizării operaționale.

Este un proces continuu care constă în evaluarea riscurilor, luarea deciziilor de risc și implementarea metodelor de control al riscurilor. Cu ajutorul acestui proces, riscurile pot fi atenuate, acceptate sau evitate complet.

Niveluri de management pentru riscul operațional

În primul rând, provocarea gestionării riscurilor operaționale este de a înțelege natura unei afaceri și de a determina toate riscurile posibile asociate acesteia. De exemplu, riscurile asociate industriei bancare sunt mult mai diferite de riscurile asociate activității de asigurări.

Aflați riscul asociat cu afacerea dvs. și nu vă pierdeți timpul îngrijorându-vă cu privire la riscurile asociate cu alte industrii. Există trei niveluri de gestionare a riscurilor operaționale (ORM) pe care le puteți întreprinde și le puteți utiliza ca metodă de gestionare pentru riscul operațional.

În profunzime

În profunzime este un tip de gestionare a riscurilor, care este util pentru a fi utilizat într-o lume ideală. În teorie, este cunoscut pentru furnizarea de rezultate pozitive maxime și minimizează impactul riscurilor. Cu toate acestea, situațiile care au loc în lumea reală nu sunt ideale și nici lumea în care există afacerea noastră nu este ideală.

Gestionarea aprofundată a riscurilor poate fi încă proiectată și implementată pentru a atenua riscul operațional (cu toate acestea, nu complet). Gestionarea aprofundată a riscurilor este utilizată înainte de a începe să se lucreze la un proiect.

Managerii au destul timp să planifice și să se pregătească pentru gestionarea riscurilor.

Se pot stabili diverse măsuri de precauție, se poate oferi instruire persoanelor care vor lucra în cadrul proiectului, se pot documenta instrucțiuni, se pot elabora politici și proceduri. De asemenea, se pot achiziționa echipamente de protecție pentru siguranța muncii.

Deliberat

Acest tip de gestionare a riscurilor este mai potrivit pentru lumea reală. Gestionarea deliberată a riscurilor nu așteaptă să apară situația adversă, astfel încât să poată fi luată o măsură. Se efectuează în diferite etape ale ciclului proiectului. Poate fi utilizat și ca verificare de siguranță, de rutină sau măsură de performanță.

De exemplu, diverse acțiuni, cum ar fi instruirea la locul de muncă, verificări de siguranță, briefuri de siguranță, asigurarea calității și revizuirea performanței pot fi incluse într-un management atent al riscurilor. Aceste aspecte sunt importante pentru productivitatea unei companii.

Pentru situații critice

După cum sugerează și numele, acest tip de gestionare a riscurilor se realizează în situații critice. Acest tip de gestionare a riscului operațional se realizează în mijlocul operațiunilor și atunci când se execută un exercițiu.

Gestionarea riscului operațional critic în timp, se efectuează atunci când există un timp limitat înainte ca diferite consecințe ale riscurilor neidentificate să intre în proces.

Majoritatea organizațiilor urmează această procedură de gestionare a riscurilor operaționale. În cazul în care evaluați situația și vă echilibrați resursele în consecință, aflați despre riscuri și comunicați intențiile dvs. cu echipa și, în cele din urmă, efectuați și informați.

Pași pentru a gestiona riscul operațional

În secțiunea de mai sus, ați aflat despre cele trei proceduri diferite de gestionare a riscurilor operaționale. Implementarea lor este specifică timpului. În această secțiune, veți afla despre pașii implicați într-o procedură standard de gestionare a riscurilor operaționale pentru a evita riscurile potențiale.

Identificarea pericolelor

Identificarea riscului este primul și cel mai important pas care vă va conduce în direcția atenuării efectelor acestuia. Există diferite riscuri asociate cu diferite tipuri de companii. Cu toate acestea, există încă câteva tipuri de riscuri care sunt asociate cu întreprinderile, indiferent de tipul acestora.

Pentru a face acest lucru, formați o echipă de angajați din medii diferite. În acest fel, puteți include angajați care au experiență de lucru la un nivel diferit.

Angajații cu experiență diferită vor avea o perspectivă diferită asupra afacerii și puteți identifica riscurile care pot avea loc la un nivel diferit al afacerii.

Evaluați riscurile

În pasul următor, vi se cere să evaluați toate riscurile pe care le-ați identificat. Prioritizați riscurile pe baza apariției acestora și pe baza daunelor pe care le pot provoca. Riscul cu cea mai mare prioritate ar trebui abordat mai întâi.

Evaluarea riscului trebuie făcută atât cantitativ, cât și calitativ.

Căutați soluția de gestionare prin măsurarea, reducerea sau eliminarea riscurilor

Odată ce ați identificat și evaluat riscurile, vi se cere să căutați soluția pentru a măsura impactul riscurilor și soluțiile pentru a le reduce sau a le elimina.

Este important să controlați impactul riscurilor, astfel încât să existe cea mai mică cantitate de daune ale căror consecințe pot fi gestionate. Riscurile trebuie gestionate în modul în care să provoace cât mai puține pagube companiei.

Supravegheați și revizuiți riscul operațional

Treaba dvs. nu se termină odată ce ați stabilit toate riscurile potențiale și ați aflat metodele pentru a le face față. Deoarece mediul de afaceri continuă să se schimbe frecvent și odată cu schimbarea mediului de afaceri, natura riscului asociat cu afacerea se schimbă în același timp.

Prin urmare, ar trebui să continuați să monitorizați sistemul și să continuați să căutați riscurile potențiale. Trebuie să le tratați înainte de a provoca daune ireparabile afacerii. În plus, puteți afla, de asemenea, despre eficacitatea abordării utilizate pentru a face față pagubelor și puteți lucra la lacunele pe care le găsiți în procedură.

Concluzii

După cum am văzut în acest articol de pe blog, riscul operațional există indiferent de dorința noastră. Este valabil pentru orice tip de afacere. De la cele de retail la cele de comerț electronic, riscurile operaționale nu pot fi scoase din activitate. Ele există și trebuie abordate corespunzător naturii și industriei din care face parte afacere.

Data viitoare când vă gândiți că există prea multe riscuri, amintiți-vă că, cu ajutorul unui management eficient puteți să vă bucurați de următoarele beneficii:

  • gestionarea riscurilor operaționale vă ajută să creați operațiuni de afaceri mai fiabile și mai eficiente;
  • puteți evita pierderile majore identificând riscurile operaționale într-un stadiu incipient al apariției acestora;
  • monitorizarea continuă a procesului de revizuire a gestionării riscurilor operaționale vă ajută să construiți operațiuni eficiente de gestionare a riscurilor;
  • pierderea de capital poate fi minimizată utilizând instrumente eficiente de gestionare a riscului operațional, care au fost cauzate de riscuri slab identificate;
  • procesul de luare a deciziilor pentru o procedură în care sunt implicate riscuri majore devine efectiv;
  • identificarea riscurilor operaționale și gestionarea acestora rezultă în reducerea costului total de conformitate;
  • viitoarele riscuri operaționale pot fi reduse la minimum prin luarea unor măsuri eficiente în faza incipientă;
  • încrederea sporită a clienților și a personalului, iar pe măsură ce oamenilor le place, aceștia se asociază cu afaceri care sunt mai puțin predispuse la risc.

Dacă ne permiteți, putem afirma că este chiar o modalitate de a îmbunătăți gama de produse și servicii pe care o oferim clienților. Reprezintă un aspect care poate bazele unei afaceri durabile și sustenabile. Trebuie doar să vă doriți acest lucru. Nu uitați în ultimul rând că, este o modalitate extrem de eficientă pentru reducerea costurilor.

Înapoi sus
Căutare