Datele secundare, cum putem obține informații utile pentru afacere?

Datele calitative sunt un element important al oricărei cercetări. Cercetarea fără date decide calitatea rezultatului final al cercetării. Există două tipuri de date pe care un cercetător le folosește pentru a cerceta ceva. Cele două tipuri sunt datele primare și datele secundare. Datele sunt importante atât pentru mediul academic, cât și pentru mediul de afaceri.

Datele primare sunt datele care sunt colectate direct de cercetare prin efectuarea de experimente, interviuri, sondaje etc. Datele secundare sunt datele care nu sunt create de utilizatorul cercetării, ci de altcineva. Datele secundare sunt la fel de importante ca datele primare și joacă un rol important în cercetare. Acestea pot fi extrem de utile și în afaceri, în special pentru previziuni.

Datele secundare pot fi colectate prin mai multe metode

Datele secundare pot fi colectate folosind două metode de cercetare diferite, cum ar fi metodele calitative și metodele cantitative. Exemple de metode calitative de colectare a datelor secundare sunt:

 • documente legate de cercetare;
 • teze;
 • cărți;
 • transcrieri de focus grup;
 • interviuri semi-structurate și structurate;
 • note;
 • note de teren;
 • lucrări de cercetare etc.

Pe lângă metodele calitative de colectare a datelor secundare există și o serie de metode cantitative. Cele mai răspândite metode de colectare cantitativă a datelor secundare sunt:

 • baze de date precum securitate socială;
 • recensământul;
 • statistici electorale etc.

Surse de colectare pentru datele secundare

Există mai multe surse de unde putem colecta datele secundare. În funcție de obiectivele pe care le avem pentru cercetarea pe care o efectuăm, vom alege cele mai potrivite surse. Relevanța acestora poate fi dată și de scopul principal al cercetării.

Institutele de cercetare

Institutele de cercetare studiază diverse probleme și realizează informații colectate de public. Acest tip de date sunt de obicei fiabile și pot fi utilizate în scopuri de cercetare. De cele mai multe ori datele sunt publice prin însăși scopul acestor instituții.

Datele secundare ale savanților

Savanții cercetează diverse probleme de interes și publică informații colectate de aceștia. Această sursă de informații este, de asemenea, considerată o sursă utilă.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale datelor colectate din cercetări științifice și lucrări este că datele sunt valabile și cei interesați se pot baza pe ele. Savanții au o metodologie foarte clară pentru cercetările pe care le efectuează și asupra modului de colectare a datelor.

Publicațiile guvernamentale

Publicația guvernamentală este una dintre cele mai fiabile surse. Țările efectuează cercetări asupra populației pentru diferite probleme și fac informațiile publice din două motive. Unul este acela de a face publicul conștient de problemele predominante în țară și, în al doilea rând, de a permite cercetătorilor să folosească aceste informații pentru cercetări suplimentare.

Este ușor să găsiți date secundare legate de finanțe, ocuparea forței de muncă, raportul de sex, investiții, economii, asigurări, cheltuieli și raportul de sănătate, servicii bancare, importul și exportul statisticilor agricole etc.

Publicațiile guvernamentale publică date periodic. Periodic înseamnă că pot fi lunare, trimestriale sau anuale. Pentru unele probleme sociale, datele pot fi colectate și pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Publicații internaționale

Datele publicate de publicațiile internaționale sunt colectate prin cercetări asupra unei populații mai largi. Există diverse organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială, FMI, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Organizația Națiunilor Unite, Organizația Internațională a Muncii etc.

Aceste organizații publică date legate de organizația și domeniul lor. De exemplu, Banca Mondială publică informații despre rata de creștere a diferitelor țări sau valorile valutare, iar W.H.O împărtășește informații despre starea de sănătate a populației din diferite țări și informații legate de diferitele boli.

Astfel de informații sunt foarte utile pentru industrii și întreprinderi pentru import-export. Afacerile pot utiliza datele secundare obținute în acest fel pentru a segmenta piața sau pentru a face previziuni asupra evoluției acesteia.

Publicații semi-guvernamentale

Organizațiile semi-guvernamentale ale unei națiuni împărtășesc informații pe care le-au colectat prin munca lor. De exemplu, consiliile de stat și municipalitățile împărtășesc informații legate de domenii precum educația, decesele și nașterile din stat, precum și informații despre salubritate etc.

Aceste informații sunt publicate periodic pentru conștientizare. Informațiile colectate de aceste entități sunt de obicei destul de exacte și pot fi accesate cu ușurință.

Servicii comerciale

Există multe organizații care plătesc pentru furnizarea de informații, cum ar fi rapoarte de cercetare de piață publicate și alte publicații produse de acestea. Informațiile furnizate de serviciile comerciale sunt corecte, recente și sortate.

Multe companii de pe piață caută informații precum date despre consumatori și statistici despre consumul media. Aceste informații sunt utilizate în scopuri comerciale și decizii de investiții viitoare. Aceste organizații lucrează pentru a colecta o gamă largă de conținut original și a câștiga bani prin vânzarea acestor date părților interesate.

Ziare și reviste

Există multe ziare și reviste care sunt o sursă utilă, importantă și de încredere. Organizațiile care publică zilnic ziare și reviste sunt „obligate” să cerceteze diferite domenii pentru a furniza informații despre acestea.

Ele efectuează sondaje și le publică în ziarul lor pentru a crește credibilitatea, nu ziarul. Ziarele și revistele sunt cea mai ieftină sursă și pot fi accesate cu ușurință. Tot în această categorie intră și jurnalele de specialitate.

Biblioteci

Bibliotecile sunt una dintre cele mai bune, mai ieftine și mai sigure surse. Există cel puțin o bibliotecă comunitară în fiecare oraș. În caz contrar, există biblioteci în școli sau colegii care oferă cărți pentru lectură fie gratuit, fie la costuri foarte mici.

Din cărțile disponibile în bibliotecă, puteți colecta o calitate bună a datelor secundare. Mai mult, informațiile furnizate în cărți sunt autentice, deoarece au trecut prin multe analize.

Internet

Internetul este o platformă care vă oferă o mulțime de date într-o secundă. Pe internet, veți găsi atât date secundare publicate, cât și nepublicate pe orice subiect.

Cu toate acestea, datele colectate de pe internet nu sunt fiabile, deoarece nu există nimeni care să reglementeze sau să verifice validitatea datelor încărcate pe internet.

Ar trebui să avem cea mai mare grijă în alegerea platformei pentru a obține date secundare care să fie utilizate în cercetare. Există o mulțime de website-uri autorizate care oferă date secundare privind diverse probleme de cercetare, atât plătite, cât și gratuite. De asemenea, există persoane care postează informațiile pe care le-au colectat din cercetările lor pe website-ul lor sau pe blog.

Datele secundare sunt la fel de importante ca datele primare și au diferite beneficii pentru cercetare. Să aflăm în continuare despre avantajele și dezavantajele pe care le putem întâlni atunci când folosim date secundare.

Ce avantajele au datele secundare?

Folosirea acestor tipuri de date ne va aduce următoarele avantaje:

 • datele secundare sunt ușor de utilizat în cercetare, deoarece alți cercetători le-au folosit deja;
 • datele secundare sunt ușor de colectat;
 • alți cercetători colectează date secundare, prin urmare, nu este nevoie de timp pentru colectarea lor;
 • datele secundare sunt eficiente din punct de vedere al costurilor, deoarece nu trebuie să cheltuiți mulți bani pentru a efectua colectări;
 • datele secundare sunt utile pentru cercetarea eșantioanelor de populație atât mici, cât și mari. De exemplu, puteți obține date despre un eșantion mare de populație dintr-o publicație guvernamentală;
 • acesta (în special, cele colectate de guvern) vă oferă informații despre acea parte a populației care, de obicei, nu răspunde la recensăminte și sondaje de opinie;
 • datele secundare sunt ușor de utilizat, deoarece lucrările de fundal, cum ar fi studii de caz și recenzii de literatură etc., sunt deja efectuate de către utilizatorul datelor;
 • cercetătorii nu trebuie să petreacă timp sortând datele, deoarece acestea sunt de obicei disponibile sub o formă sortată;
 • deținerea datelor secundare utile vă permite, de asemenea, să luați legătura cu persoane utile, care vă pot ajuta în cercetare;
 • datele secundare sunt valabile și fiabile, deoarece au fost deja utilizate și evaluate de alți cercetători;
 • datele secundare asigură corectitudinea datelor colectate din cercetarea primară și ajută la adăugarea de noi valori și atribute;
 • rezultatele metodelor primare de cercetare pot fi comparate cu datele secundare și pot ajuta la proiectarea cercetării;
 • este foarte util în stabilirea unei înțelegeri a problemei cercetării;
 • pot fi folosite pentru a formula și testa ipoteza cercetării.

Datele secundare atrag după sine și unele dezavantaje

Cele mai frecvente dezavantaje în folosirea datelor secundare sunt:

 • este dificil să colectăm date specifice legate de problema cercetării. De exemplu, doriți informații despre venitul disponibil al oamenilor, dar obțineți date despre venitul brut al acestora;
 • datele secundare care sunt învechite nu sunt utile pentru cercetare;
 • acuratețea datelor nu poate fi asigurată. Datele inexacte ar putea avea impact asupra rezultatului cercetării;
 • uneori, atributele și valorile colectate în datele secundare nu se potrivesc cu atributele și valorile pe care doriți să le calculați. În astfel de scenarii, nu sunt utile pentru cercetare;
 • este destul de dificil să obțineți date oficiale;
 • detaliile insuficiente despre datele secundare fac dificilă utilizarea acestora în scopuri de cercetare.

Gând final

Datele secundare pot fi utile pentru afacere atât timp cât reflectă necesitatea și complexitatea cercetării de piață. Este o modalitate eficientă de a reduce costurile de cercetare și dezvoltare în cadrul unei companii, dar trebuie să menționăm că și riscurile sunt pe măsură.

Atunci când există intenția de a folosi date secundare este imperios ca echipa de cercetare să fie foarte atentă la datele folosite. Cea mai sigură soluție este ca datele secundare să fie analizate comparativ cu propriile date din cercetare. Astfel, se poate asigura acuratețea analizei și succesul previziunilor de marketing și de vânzări.